LEÍRÁS

Ezen az oldalon olyan színházi előadásokról, hangversenyekről, koncertekről, operákról, stb. írom le a véleményemet, amiket szerencsém volt látni/hallani.

A főoldalon sorolom fel azokat az előadásokat, melyeken 2011. május óta jártam. (Azért ettől az időponttól, mert olyan sok helyen jártam, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne az én részemről.) Más betűszínnel van jelölve, amiről már olvashatnak a blogban. Ha valami nincs kiemelve, de olvasnának róla, csak írjanak! Van néhány előadás, amit ugyan már rég láttam, ezért részletes beszámolót már nem tudnék írni, de lehet, hogy pár szót írok róla, hogy milyen benyomások maradtak meg bennem.

Nem titok, a blogot azért kezdtem el írni, hogy valamiféle ajánlóval szolgáljak, másoknak is kedvet csináljak a színházba járáshoz. Nagyon jó dolog! (Illetve láttam néhány borzasztó előadást, és máshol nincs lehetőségem ezt kifejezni.)

(Az osztályzatok 10-es skálán értendők.)

2013. március 9., szombat

Don Giovanni (2013.03.08)

A díszlet és a jelmezek jól megalapozták a hangulatot, igazi klasszikus rendezésű előadás volt, amilyet szeretek. Szép és beszédes ruhák, a díszletet pedig hatalmas falak alkották. Kihasználták a teret a zenészek is, fel-feljöttek a színpadra, oldalra a lépcsők mögé, úgyhogy sokszor sok helyen megszólaltak, ezzel más és más hangzást előidézve, vagy épp sejtetve, hogy a szomszéd teremben van a bál. Jó ötlet volt ilyen bátran mozgatni őket.
Az énekeseket tekintve vegyesek az érzelmeim. Kovács István és Bakonyi Marcell nagyon tetszettek, és bár a legcsinosabbak is ők voltak, most a hangjukra gondoltam. :-) Mindkettejüknek átütő erejű szép tiszta hangja van. Kolonits Klára is gyönyörűen énekelt, az apró kis hajlítások és vibrátók gyönyörű tisztán egyesével szólaltak meg, nem csúszkáltatta a hangját. A Gábor Géza alakította Kormányzó szerep lehet nagyon hálás feladat, ha valaki jól el tudja énekelni azt a néhány mondatot, amit mindenki ismer, de lehet hálátlan is, ha ez nem sikerül tökéletesen. Ebben az előadásban hálás szerep volt, nagyon szépen énekelt, a „Don Giovanni!”-tól kirázott a hideg, de abszolút pozitív értelemben. Alik Abdukayumov szépen énekelt, és karakterre is megfelelt Leporello szerepére, de valahogy olyan halk, nem túl erős hangja volt, duettben szinte hallani sem lehetett, a tercettekről (stb.) nem is beszélve. Mukk József viszont egyáltalán nem tetszett. Sem a hangszíne, sem az ahogy énekelt. Hajnóczy Júlia szerintem nagyon illet erre a parasztlány szerepre, aki nem is tudja mit szeretne. És nagyon szépen énekelt, kellemes hangszíne van. Fodor Beatrix teljesen jó volt, nem volt kiemelkedő, de inkább szépen énekelt, mint nem.
Nem lett a kedvenc operám, nekem hiányzott belőle valami, amit talán nem is tudok megfogalmazni, de nem volt átütő erejű a számomra, bár a második felvonás sokkal jobban tetszett, mint az első, minden monumentális rész abban volt. De ez már igazán egyéni ízlés, úgyhogy, ha valaki szereti Mozartot ne hagyja ki!
Az Erkel Színház nem nagyon nyűgözött le. A székek borzasztó kényelmetlenek, teljesen megfájdult a hátam az előadás végére. Ráadásul közel sem volt teltház, mindkét felvonás közepére teljesen elfogyott a levegő. A szünetben beindítottak valami brutál szellőztető rendszert, ami nagyon jó volt, de valahogy meg kéne oldani, hogy közben is menjen, legalább rövid időre. Nem tudom, lehet, hogy nem lehet megoldani, lehet, hogy hangos, bár a szünetben nem hallottam. Mindenesetre a levegő tényleg kevés volt bent. De ezek nem rettentenek el, fogok még ide jegyet venni (meg már van is az Aidára), mert színvonalas előadás volt, és teljesen megfizethető áron, a földszinten ültem viszonylag elöl, 1500 forintért. Ugyanez a hely az Operaházban 12000.- lett volna.

Osztályzat: 8.0

Szereposztás:
Don Giovanni - Kovács István
Donna Anna - Kolonits Klára
Don Ottavio - Mukk József
Kormányzó - Gábor Géza
Donna Elvira - Fodor Beatrix
Leporello - Alik Abdukayumov
Masetto - Bakonyi Marcell
Zerlina - Hajnóczy Júlia

Karmester: Kesselyák Gergely
Rendező: Gianfranco de Bosio
Díszlet- és jelmeztervező: Naná Cecchi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése