LEÍRÁS

Ezen az oldalon olyan színházi előadásokról, hangversenyekről, koncertekről, operákról, stb. írom le a véleményemet, amiket szerencsém volt látni/hallani.

A főoldalon sorolom fel azokat az előadásokat, melyeken 2011. május óta jártam. (Azért ettől az időponttól, mert olyan sok helyen jártam, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne az én részemről.) Más betűszínnel van jelölve, amiről már olvashatnak a blogban. Ha valami nincs kiemelve, de olvasnának róla, csak írjanak! Van néhány előadás, amit ugyan már rég láttam, ezért részletes beszámolót már nem tudnék írni, de lehet, hogy pár szót írok róla, hogy milyen benyomások maradtak meg bennem.

Nem titok, a blogot azért kezdtem el írni, hogy valamiféle ajánlóval szolgáljak, másoknak is kedvet csináljak a színházba járáshoz. Nagyon jó dolog! (Illetve láttam néhány borzasztó előadást, és máshol nincs lehetőségem ezt kifejezni.)

(Az osztályzatok 10-es skálán értendők.)

2012. október 20., szombat

Karamazov testvérek, balett (2012.10.10.)

Karamazov testvérek balett előadás az Operaházban

Osztályzat: 9

Az előadás nagyon látványos, bravúros, nem csak klasszikus balett, akrobatikus elemekkel is teli van. Azt hallottam erről a darabról, hogy ebben vannak a legnehezebb balett táncos részek. Ezt nem tudom, de hogy nagyon nehéznek tűnt az biztos.
Szerintem a legtöbb balettre igaz, hogy jó ismerni a történetet, különben nehezen érthető. Szerencsére az Operaház honlapján mindig fönt van a cselekmény, úgyhogy nem feltétlenül kell egy 2 kötetes Dosztojevszkij regényt elolvasni (bár nem fog megártani), hogy értsük a darabot. Mindenesetre, aki olvasta a könyvet, jobban megérti a szereplők jellemét, ami mind benne van a táncukban és ez gyönyörű, de az értés megsokszorozza az élvezetet. Főleg igaz ez ennek az előadásnak a második felvonására. Az első felvonás maga a cselekmény, a második tele van érzelmekkel, párbeszéddel, "vergődéssel". Ezek az érzelmek nagyon jól kifejezhetők a balettel, amennyire én láttam, de hogy egy laikus néző mennyire érti, ha nem ismeri a művet, nem tudom. (Én is laikus vagyok, sőt balett szempontjából a laikusnál is laikusabb, de én az első kötet végénél tartottam az olvasásban, amikor láttam, a többit meg elolvastam a honlapon, így a szereplőket már jól ismertem.)
A zene érdekes. Sokféle zene van összeválogatva benne, de így együtt egy kerek egészet alkotnak. Ami nem tetszett, hogy Alekszej és Iván párbeszédéből beolvastak részeket. Egyrészt pont az egyik kedvenc zeném (a wagneri részek) közben, másrészt meg felvételről, amit nagyon lehetett érezni, és nem tetszett. Ráadásul szerintem nem tett hozzá a darab  megértéséhez. Ha már mindenképp akarnak benne szöveget, én felkérnék egy színészt, hogy élőben olvassa fel a színpad szélén állva. Ez szerintem nagyságrendekkel élvezhetőbb lenne. Ugyanez a véleményem az orosz cigányénekről, szerintem rengeteg énekes van Magyarországon, aki élőben jól el tudná énekelni.
A jelmezek sokatmondóak voltak, segítettek a jellemek kifejezésében is.

Összességében nagyon ajánlom a darabot (nem gyerekeknek), de feltétlenül olvassuk el legalább a honlapról a cselekményt!


Szereposztás:
Alekszej: Oláh Zoltán
Iván: Apáti Bence
Dmitrij: Bajári Levente
Katyerina: Kozmér Alexandra
Grusenyka: Pazár Krisztina
Fjodor Pavlovics: Solti Csaba

(Most, hogy már egyre több balettet látok az Operaházban, a balettosokat is kezdem megjegyezni, felismerni a színpadon. Kivéve Pazár Krisztinát, akit már többször láttam, de minden hajjal, és kosztümmel teljesen máshogy néz ki, nagyon sokféle arca van.)

Zeneszerzők: Rahmanyinov, Muszorgszkij, Wagner, orosz cigányzene
eredeti mű: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Libretto, koreográfus: Boris Eifman

Karmester: Kesselyák Gergely

3 megjegyzés:

  1. Nekem ez a darab nagyon nagy színházi élményt nyújtott.
    Számomra valami fantasztikus volt!
    De biztos vagyok abban, hogy ha előtte nem olvasom el a könyvet, akkor közel sem élveztem volna ennyire. Így meg azt érzem, h mindent értettem (nyilván nem, de akkor is): ki mikor miért ott áll ahol, miért az a díszlet, ami, stb... És így baromi jó volt...
    Hát igen, a látványról már nem is beszélve...
    Szóval szuper volt!!!

    VálaszTörlés
  2. 2015. június 28-án néztem meg a Karamazov testvérek balett előadását az Erkel Szinházban. Elmondhatom, hogy lenyűgöző élményben volt részem! Csodás szereposztás! A szólistákon kívül (akik már szinte a lehetetlen teljesítményt nyújtották) a remek balettkar is hozzájárult a felejthetetlen élményhez. Medveczky Ádám vezette zenekar is emelte az előadás csodáját, nem beszélve a fény,-és technikai megoldásokat is.
    Köszönöm, hogy ilyen élményben lehetett részem. Ajánlom mindenkinek, aki az igényes szórakozás híve!

    VálaszTörlés