LEÍRÁS

Ezen az oldalon olyan színházi előadásokról, hangversenyekről, koncertekről, operákról, stb. írom le a véleményemet, amiket szerencsém volt látni/hallani.

A főoldalon sorolom fel azokat az előadásokat, melyeken 2011. május óta jártam. (Azért ettől az időponttól, mert olyan sok helyen jártam, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne az én részemről.) Más betűszínnel van jelölve, amiről már olvashatnak a blogban. Ha valami nincs kiemelve, de olvasnának róla, csak írjanak! Van néhány előadás, amit ugyan már rég láttam, ezért részletes beszámolót már nem tudnék írni, de lehet, hogy pár szót írok róla, hogy milyen benyomások maradtak meg bennem.

Nem titok, a blogot azért kezdtem el írni, hogy valamiféle ajánlóval szolgáljak, másoknak is kedvet csináljak a színházba járáshoz. Nagyon jó dolog! (Illetve láttam néhány borzasztó előadást, és máshol nincs lehetőségem ezt kifejezni.)

(Az osztályzatok 10-es skálán értendők.)

2012. május 9., szerda

Shakespeare: A velencei kalmár (2012.05.09.)

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátéka, a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén (2012. május 9-14.) a Thália Színházban

Osztályzat:
Összhatás: 7,5

Alternatív előadást nézhetett meg, aki eljött a darabra. Már a nézőtérre bemenve sejtettem, hogy nem egy szokványos - beülök a nézőtérre és megnézek egy darabot - előadást fogunk látni, ugyanis fölvezettek minket - nézőket - a színpadra, és a nézőtérhez képest 90°-kal elforgatott széksorokra ültettek minket. Így előttünk maradt egy icike-picike színpad rész, meg egy állványzat. Így hát előttünk, mellettünk, mellettünk-fölöttünk, azaz az állványzaton és még mögöttünk is játszottak a színészek. Szerencsére annyira azért nem volt elvont az előadás, hogy minket is bevontak volna, bár akik az első sorban ültek, kaptak pezsgőt, szivart a kezükbe, és talán még egy kis szódát is, amit a darab elején egymásra locsoltak a szereplők.
A szünet után visszatérve meglepődve tapasztaltam, hogy a kis nézőterünket 90°-kal elforgatták, vagyis ezúttal már a valódi nézőtér felé fordulva kísérhettük figyelemmel a történéseket. A függöny hol leeresztve, hol felvonva volt, tehát továbbra is voltak részek, amik kicsi színpadon történtek, de Antonio tárgyalására felhúzták a függönyöket. A nézőtér közepén felépített kisszínpadon foglalt helyet a vádlott, a dózse az emeleti nézőtér legmagasabb pontjára ült, szintén az emeleti nézőtéren helyezkedett el az Antonio barátaiból verbuválódott tömeg, míg a vádló Shylock egy emeleti páholyban élvezte - eleinte - a vádlott gyötrődését. Hatásos volt ez az elhelyezkedés, szépen kihasználták a színház teljes terét.
A darab számomra nem volt shakespeare-i, mai ruhákban, teljesen mai nyelvezettel beszéltek benne, néhány mondattól eltekintve, ami számomra Shakespeare stílusát idézte. Körülbelül az első 10 percben azon gondolkoztam, hogy ez vajon tényleg Shakespeare velencei kalmárja-e. Utána elkezdett a történet az általam várthoz hasonlítani, de persze teljesen más stílusban. Az első sokk után sikerült feloldódnom, nagyon élveztem az előadást, ritkán van részem ilyesmiben. Nekem leginkább Pálffy Tibor alakítása tetszett, ő hozott humort, az amúgy keserű történetbe.

Szereposztás:
a velencei Dózse: Nemes Levente
Antonio, velencei kalmár: Mátray László
Bassanio, Antonio unokaöccse és barátja: Kolcsár József
Gratiano: Diószegi Attila
Salarino: Márton Lóránt
Salanio: Nagy Kopeczky Kálmán
Lorenzo, Jessica szerelmese: Nagy Alfréd
Lanzelo Gobbo, Shylock szolgája: Erdei Gábor
Öreg Gobbo, Lanzelo apja: Kőmíves Mihály
Shylock, gazdag zsidó: Szakács László
Tubal, zsidó, Shylock barátja: Nagy Lázár József
Portia, gazdag hölgy: Kicsid Gizella
Nerissa, Portia komornája: Gajzágó Zsuzsa
Jessica, Shylock leánya: Szalma Hajnalka
Marokkó és Aragónia hercege, a kérők: Pálffy Tibor

ének: Szilágyi Zsolt
fuvola: Boldizsár Szabolcs

rendező: Bocsárdi László

1 megjegyzés:

  1. Ezt szívesen megnéztem volna. (persze a többit is)
    Egészen meglepődtem, hogy nem zenés darabról írsz :)
    Na nem mintha baj lenne, csak már szinte megszoktam, hogy ki hogy énekel, meg a dalok milyenek, meg ilyesmi :)

    VálaszTörlés