LEÍRÁS

Ezen az oldalon olyan színházi előadásokról, hangversenyekről, koncertekről, operákról, stb. írom le a véleményemet, amiket szerencsém volt látni/hallani.

A főoldalon sorolom fel azokat az előadásokat, melyeken 2011. május óta jártam. (Azért ettől az időponttól, mert olyan sok helyen jártam, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne az én részemről.) Más betűszínnel van jelölve, amiről már olvashatnak a blogban. Ha valami nincs kiemelve, de olvasnának róla, csak írjanak! Van néhány előadás, amit ugyan már rég láttam, ezért részletes beszámolót már nem tudnék írni, de lehet, hogy pár szót írok róla, hogy milyen benyomások maradtak meg bennem.

Nem titok, a blogot azért kezdtem el írni, hogy valamiféle ajánlóval szolgáljak, másoknak is kedvet csináljak a színházba járáshoz. Nagyon jó dolog! (Illetve láttam néhány borzasztó előadást, és máshol nincs lehetőségem ezt kifejezni.)

(Az osztályzatok 10-es skálán értendők.)

2012. június 13., szerda

Hófehérke és a hét törpe, balett - főpróba (2012.06.12.)

Helyszín: Magyar Állami Operaház

Osztályzat: 10

Varázslatos, mesés előadás. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
A cselekmény hű az eredeti meséhez.
A jelmezek gyönyörűek, és kifejezőek. A Mostoha ruhája csodálatosan szép, Hófehérkéjé egyszerű, de igen csinos. A Vadászé vadászos, a Hercegé herceghez illő, a Banyáé rongyos, de ki-kivillan alóla a Mostoha ruhája, mindegyik jól néz ki. A törpéké utal jellemükre, ráadásuk törpés arányokat kapnak tőle a szereplők.
A díszlet lenyűgöző volt. Hatalmas terek, gyönyörűen megfestett falfelületek. A kastély udvara 3 oldalról az épület homlokzatával volt határolva, ami aprólékosan kidolgozott volt. A kastélyban volt egy nagyterem, ahol Hófehérke a seprűvel táncolt. Ez a terem is egy háttérképpel volt megoldva, de teljesen térhatású volt, pazar berendezéssel, hatalmas térszerű csillárokkal. A Mostoha szobájának kialakítása meg egyből utalt a varázslatra. A tükör olyan volt, mint a mesében, az oszlopok és közötte az ajtók pedig erősen megdöntve álltak, mintha az egész helyiség meg lenne nyújtva. Teljesen egyértelműen a boszorkány birodalma volt. A törpék háza egy mesebeli, erdőszéli, aranyos kis házikó volt, ahogyan azt a mesét olvasva elképzeljük. Egyszóval fantasztikusak voltak a díszletek is.
A zenét is csak dicsérni tudom. Tökéletesen illet a meséhez, teljes összhangban állt a koreográfiával. Volt benne látványos balett-tánc, voltak benne kedvesen vicces jelenetek. És a táncosok nem csak hihetetlenül táncoltak, hanem el is játszották a szerepüket, megfelelő gesztusokkal, mimikával.
Órákig tudnám még dicsérni, annyira tetszett!

Találtam egy 10 perces nagyon jó kis összevágást róla, ide kattintva megnézhető.

Zeneszerző: Kocsák Tibor
Koreográfus: ifj. Harangozó Gyula
Díszlettervező: Kentaur
Jelmeztervező: Velich Rita

1 megjegyzés:

  1. Ez de jó is volt!!!!
    Egyre egyre jobban szeretem a balettet, de ez mindent felülmúlt. Szerintem baromira élvezetes darab, szép táncok is vannak benne, és humoros is. Meg a zene is tökre jóóó. :-)

    VálaszTörlés