LEÍRÁS

Ezen az oldalon olyan színházi előadásokról, hangversenyekről, koncertekről, operákról, stb. írom le a véleményemet, amiket szerencsém volt látni/hallani.

A főoldalon sorolom fel azokat az előadásokat, melyeken 2011. május óta jártam. (Azért ettől az időponttól, mert olyan sok helyen jártam, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne az én részemről.) Más betűszínnel van jelölve, amiről már olvashatnak a blogban. Ha valami nincs kiemelve, de olvasnának róla, csak írjanak! Van néhány előadás, amit ugyan már rég láttam, ezért részletes beszámolót már nem tudnék írni, de lehet, hogy pár szót írok róla, hogy milyen benyomások maradtak meg bennem.

Nem titok, a blogot azért kezdtem el írni, hogy valamiféle ajánlóval szolgáljak, másoknak is kedvet csináljak a színházba járáshoz. Nagyon jó dolog! (Illetve láttam néhány borzasztó előadást, és máshol nincs lehetőségem ezt kifejezni.)

(Az osztályzatok 10-es skálán értendők.)

2012. június 2., szombat

Szentivánéji álom, worldmusical (2012.05.29.)

Helyszín: Budapesti Operettszínház

Osztályzat: 9,5
Látvány, díszlet, jelmez, koreográfia : 10
Zene: 10
Énekesek: fériak: 10, nők: 8

A történet Shakespeare azonos című művével megegyezik, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Amit túl nagy módosításnak éreztem, hogy a végére Oberonból és Titániából embert csináltak, pedig az eredeti darab végén, mint tündérek vesznek részt az esküvőn, áldást szórva az emberekre. Annak ellenére, hogy musical, nem szenved az ember sírógörcstől, ellenben igen jókat lehet rajta nevetni. Nagyon jó a zenéje, műfajilag sokféle volt. Amikor Dolhai Attila félig részegen (szerepe szerint) kiállt a színpad első felére, kezében alkohollal, az jutott eszembe, hogy most igazán elénekelhetne valami operettet. És elénekelt. Magam is megdöbbentem, hogy ez tényleg egy magyar nóta lett. Az esküvőre készülő tömeg is nótázott, sőt, legényest is táncolt, és nem csak a tánckar, az énekesek is igen kitettek magukért. Természetesen volt benne két szívettépő musical-ária is, az egyik Hermina - Vágó Bernadett, a másik Oberon - Homonnay Zsolt előadásában.
Nagyon jó előadás, látványos, mind a koreográfia, mind a díszlet és a jelmezek. Nagyon ajánlom, de csak körülbelül 14 éves kortól.
Homonnay Zsolt nagyon szépen, dallamosan énekel, nem volt hamis, nem erőlködött, jó volt hallgatni. Csak jót tudok róla mondani. Dolhai Attila szintén remekelt. Kitűnő előadásmód és csodás éneklés; így jellemezhetném. A főszereplők közül még Bálint Ádámot emelem ki, aki szintén tetszett, mind az éneklése, mind a játéka szempontjából. Az előadás fénypontja azért mégis Puck és a haverjai voltak. Látványos, vicces figurák voltak, és jól alakították a szerepüket. Ők Kerényi Miklós Máté, Pirgel Dávid és Karányi Péter voltak. Fergetegesen táncolnak!
Janza Kata előadásmódja tetszett, illet neki a szerep, de sajnos a magas hangokkal meggyűlt a baja, csakúgy, mint Vágó Bernadettnek, akinek a magas hangjait a duettekben nem is lehetett hallani. Ezért vontam le az osztályzatból a fél pontot.

Szereposztás:
Oberon - Homonnay Zsolt
Titánia - Janza Kata
Lysander - Dolhai Attila
Hermina - Vágó Bernadett
Demetrius - Bálint Ádám
Heléna - Peller Anna
Puck - Kerényi Miklós Máté
Theseus - Németh Attila
Rendőrfőnök - Petridisz Hrisztosz
Hyppolita - Csengeri Ottília
Zubboly - Bereczki Zoltán
Vackor - Csuha Lajos
Gyalu - György-Rózsa Sándor
Dudás - Sánta László
Orrondi - Faragó A
Ösztövér - Dézsi Szabó Gábor
Puck haverjai - Pirgel Dávid, Karányi Péter
Hegedűs - Németh Ádám
Nanda - Kerekes Kristóf

1 megjegyzés:

  1. Hát igen; az idei színházi élményeim közül ez a darab kapná az aranyérmet, ha díjaznom kéne.
    De mivel a Földön semmi sem lehet tökéletes, biztos ezért nem tettek be uolyan kaliberű női énekeseket, mint a fiúk voltak.

    De a lényeg; aki kevés darabra tud csak elmenni, az ne ezt hagyja ki! :-)

    VálaszTörlés