LEÍRÁS

Ezen az oldalon olyan színházi előadásokról, hangversenyekről, koncertekről, operákról, stb. írom le a véleményemet, amiket szerencsém volt látni/hallani.

A főoldalon sorolom fel azokat az előadásokat, melyeken 2011. május óta jártam. (Azért ettől az időponttól, mert olyan sok helyen jártam, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne az én részemről.) Más betűszínnel van jelölve, amiről már olvashatnak a blogban. Ha valami nincs kiemelve, de olvasnának róla, csak írjanak! Van néhány előadás, amit ugyan már rég láttam, ezért részletes beszámolót már nem tudnék írni, de lehet, hogy pár szót írok róla, hogy milyen benyomások maradtak meg bennem.

Nem titok, a blogot azért kezdtem el írni, hogy valamiféle ajánlóval szolgáljak, másoknak is kedvet csináljak a színházba járáshoz. Nagyon jó dolog! (Illetve láttam néhány borzasztó előadást, és máshol nincs lehetőségem ezt kifejezni.)

(Az osztályzatok 10-es skálán értendők.)

2012. július 1., vasárnap

Méhul: Hadrianus (2012.06.20.)

Francia - magyar együttműködés keretében, a Palazzetto Bru Zane és a Művészetek Palotája közös szervezésében jött létre az előadás. Az előadott mű pedig Etienne-Nicolas Méhul (1763-1817) Hadrianus című operája volt. A darabot utoljára 1801-ben adták elő, azóta a világon először most, a Művészetek Palotájában hangzottak fel a dallamok. Nem azért, mert nem elég jó a játszáshoz!

Az osztályzatom minden tekintetben 10-es.

7 francia szólista érkezett az opera bemutatására, akiket az Orfeo zenekar és a Purcell kórus kísértek, Vashegyi György vezényletével. A zenekar és a kórus az adott műfajban a legjobbak közé sorolható. A szólisták is gyönyörűen énekeltek, név szerint:
Emirene: Gabrielle Philiponet
Sabine: Jennifer Borghi
Adrien: Philippe Do
Pharnaspe: Philippe Talbot
Cosroes: Marc Barrard
Rutile: Nicolas Courjal
Flaminius: Jean Teitgen

Az opera zenéje dallamos, a történet tanulságos, a mű nem túl hosszú, tehát szerintem bárki számára hallgatható, sőt élvezetes! Mi legalábbis nagyon nagyon élveztük! És a közönség is. Itt aztán volt vastaps és ováció a közönség részéről! Az előadásról felvétel készült, ami feltételezem, hogy megvásárolható lesz.

A Művészetek Palotájában egyre gyakoribbak a koncertszerű opera előadások. Nincsenek kosztümök, nincsen színészi játék, itt tényleg csak a zene, az éneklés és a zenélés van jelen! Azért néha érdemes ellátogatni az Operaház kosztümös előadásaira is!

1 megjegyzés: