LEÍRÁS

Ezen az oldalon olyan színházi előadásokról, hangversenyekről, koncertekről, operákról, stb. írom le a véleményemet, amiket szerencsém volt látni/hallani.

A főoldalon sorolom fel azokat az előadásokat, melyeken 2011. május óta jártam. (Azért ettől az időponttól, mert olyan sok helyen jártam, hogy kár lenne, ha feledésbe merülne az én részemről.) Más betűszínnel van jelölve, amiről már olvashatnak a blogban. Ha valami nincs kiemelve, de olvasnának róla, csak írjanak! Van néhány előadás, amit ugyan már rég láttam, ezért részletes beszámolót már nem tudnék írni, de lehet, hogy pár szót írok róla, hogy milyen benyomások maradtak meg bennem.

Nem titok, a blogot azért kezdtem el írni, hogy valamiféle ajánlóval szolgáljak, másoknak is kedvet csináljak a színházba járáshoz. Nagyon jó dolog! (Illetve láttam néhány borzasztó előadást, és máshol nincs lehetőségem ezt kifejezni.)

(Az osztályzatok 10-es skálán értendők.)

2012. szeptember 18., kedd

Szigeti József Nemzetközi Hegedű és Brácsaverseny, döntő (2012.09.14.)

2012. szeptember 6-15. között rendezték meg Budapesten a Szigeti József Nemzetközi Hegedű és Brácsaversenyt. Az elődöntőket középdöntők, azokat pedig a döntők követték, amelyeket már a Művészetek Palotájában tartottak meg a Fesztivál Színházban, 15-én pedig egy eredményhirdetéssel egybekötött gálaműsort adott a verseny három győztese, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
Nekem a pénteki döntőre volt alkalmam elmenni, és meghallgatni. Nagyon nagy élmény volt 3 fiatal, nagyon ügyes hegedűművészt meghallgatni, és számomra nagyon sokat hozzáadott a zenei élvezethez, hogy láttam is a művészeket. Külön élmény látni a kezeiket játék közben.

A döntőben mindenki maga választhatott a kijelölt darabokból egyet, amit eljátszottak. A pénteki műsor a következőképpen alakult:


1. Bartók: II. hegedűverseny
Kállai Ernő (Magyarország)
2. Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
KULS, Aleksandra (Lengyelország)
3. Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47
KURATOMI, Ryota (Japán)

A zenekari kíséretet az MR Szimfónikusok adták, Ligeti András vezényelt.

Az egyes művészeket nem fogom értékelni, hisz ők már a hegedülés olyan szintjén állnak, amit nem áll módomban kritizálni. Persze véleményem van, én a pénteki döntősök közül Kállai Ernőt hoztam volna ki győztesnek.
A program zeneileg is színes volt, mindhárom darab nagyon tetszett, mindenkinek ajánlom ezek hallgatását. Azért Bartók II. hegedűversenyét ne alvás előtt hallgassuk! :-)

A Bartók Rádió honlapján bele lehet hallgatni a csütörtöki és pénteki próbákba.

Illő, hogy megemlítsem a csütörtöki döntősöket is:
Bartók: Brácsaverseny - Daniel Palmizio (Olaszország)
Csajkovszkij: Hegedűverseny - Jelena Taroszjan (Oroszország)
Sibelius: Hegedűverseny - Xiao Wang (Kína)

A zsűri által felállított sorrend a következő lett:
megosztott I. díj: Wang, Xiao és Kuls, Aleksandra 
II. díj: Kállai Ernő
Aki komolyzenei hangversenyre vágyik, bátran keresgéljen a MÜPA honlapján, biztosan talál a kedvére valót, és eddigi tapasztalataim alapján nem valószínű, hogy kellemetlen meglepetésben legyen része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése